Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI)

Wat is het?
Bij Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI) worden onvoldoende enzymen door de alvleesklier uitgescheiden. Dit heeft tot gevolg dat de hond zijn voer onvoldoende kan verteren. Omdat hij niet meer voldoende voedingsstoffen uit de darm kan opnemen, zal hij vermageren.

Symptomen
De hoofdsymptomen zijn vermageren, grote hoeveelheden licht gekleurde ontlasting, diarree en afwijkende beharing.

Oorzaak
De oorzaak kan zowel in erfelijke als omgevingsfactoren te vinden zijn. Qua erfelijkheid zou met name het auto-immuunsysteem een belangrijke factor zijn. Er is vooralsnog uitgesloten dat het zou gaan om een auto-somale recessieve genetische aandoening, zoals bijvoorbeeld bij DM het geval is.

Diagnose
D.m.v. een TLI-test (= Trypsine-Like-Immunoreactivity): bloedtest.

Mogelijke behandeling
Genezing is niet mogelijk, de behandeling met extra verteringsenzymen is levenslang.
Voorts dient de hond levenslang op een dieet van licht verteerbare, niet vette voeding gezet worden.

Erfelijkheid
EPI heeft een erfelijke factor, maar het is complexer dan autosomaal recessieve erfelijkheid, zoals bij DM. Er is zelfs een test gedaan, tussen twee lijders, waarbij in het nest geen enkele pup lijder was. Zeer waarschijnlijk zijn ook omgevingsfactoren zoals stress, voeding of virussen, of meerdere genen van invloed. Helaas betekent dat ook dat er geen accurate manier is om dragers te identificeren. Het is zeker af te raden om te fokken met honden die EPI hebben.

Links:
EPI4dogs (Engels)
Publicaties van Dr. Clark en Dr. Thai
Lees meer hierover ook op de website van DAP De Meemortel in Budel.