Artikelen en publicaties
Waar koop ik een gezonde Duitse herder?
LICG – Puppy-checklist
LICG – De aanschaf van een hond
Generische Index voor de ernst van de ziekte (GISID)
Richtlijn erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken
Algemene beschouwing van de Duitse Herder (1)
Algemene beschouwing van de Duitse Herder (2)
De schoft van de Duitse Herder
De rug van de Duitse Herder
Carol Beuchat – Voor- en nadelen van inteelt
Carol Beuchat – Intelen om inteelt te beheersen
Wright’s inteelt coefficient
Publicatie in Zuid Friesland, 21 maart 2018
‘Wij doen alles voor een gezonde Duitse herder’
21 maart 2018

Hond Bonnie was 15 jaar en heeft nog 8 maanden van de rolstoel geprofiteerd. (© Foto: Stichting Gezonde Duitse Herder)
Stichting Gezonde Duitse Herder zet zich om mensen bewust te maken van erfelijke ziektes die bij Duitse herders voor kunnen komen. Mans Vroom is secretaris/penningmeester bij de vereniging en doet zijn verhaal.
Wie ben je?
“Mijn naam is Mans Vroom en ik woon in Lemmer. In 2013 kwam ik met mijn vrouw terecht bij Stichting Gezonde Duitse Herder (SGDH). Wij hadden zelf namelijk een herdershond die we hebben moeten laten inslapen omdat hij Degeneratieve Myelopathie had, een erfelijke ziekte. De stichting is een jaar eerder opgericht, in 2012. Dit omdat een aantal hobbyfokkers van Duitse herders zelf bij hun nestjes ondervonden dat er sprake was van erfelijke ziektes en dat volgens hen de Vereniging van Duitse Herders niet van plan was daar officiële stappen tegen te nemen. Daarom besloten ze zelf actie te ondernemen.”
Wat doet de SGDH?
“Wij steken zoveel mogelijk moeite en tijd in het bewust maken van kopers en aspirant-kopers van Duitse herders dat ze vooral eisen om bewijzen dat de honden getest zijn op erfelijke ziektes. Dat doen we door middel van presentaties, door te flyeren op huisdierenevenementen en via onze website: www.gezondeduitseherder.nl. Wij hanteren erfelijke ziektes bij honden in drie vormen: vrij, bij deze hond is in het DNA geen enkel spoor van een afwijking te vinden, drager, deze hond draagt de sporen wel in het DNA, maar heeft niet de symptomen, en je hebt de lijder, een hond die vroeg of laat slachtoffer wordt van de erfelijke ziekte. Wij willen dat er gefokt wordt met vrije honden en hoogstens een keer dat een van de twee een drager is. Want drager en drager geeft ook een lijder. Als je voor elkaar krijgt dat dragers uitgesloten worden van de fok, dan ben je binnen vijf tot zes generaties van een ziekte af. Dat proberen we voor elkaar te krijgen.”
Hoe willen jullie dat gaan doen?
“Officieel staat het in de wet dat er niet bewust gefokt mag worden met honden die een erfelijke afwijking hebben. Alleen daar wordt niet streng op gelet. Er gaat veel geld in de fokkerij om. Een fokker van een kampioensreu Duitse herder kan wel tweeduizend euro per dekking vragen. Officieel mag een reu dertig dekkingen per jaar doen, maar vaak gebeurt dat veel vaker. Het is zwart geld. Je krijgt ook al snel inteelt. En juist door die inteelt krijg je een veel smallere genenbasis waardoor die erfelijke ziektes erin blijven. Wij willen hier voor waarschuwen en hebben daarom ook een stickeractie. Een sticker kost twee euro en de opbrengst daarvan zal worden gebruikt als een bonus voor diegene die kan aantonen dat hij het DNA van zijn hond heeft laten testen bij het Van Haeringen Laboratorium in Wageningen.”
Ook verhuren jullie hondenrolstoelen
“Ja, klopt. Honden die verlammingsverschijnselen hebben of moeten revalideren, kunnen belang hebben bij een rolstoel. Die zijn nieuw zo tussen de 425 en 450 euro, afhankelijk van de grootte van de hond. Als die hond de rolstoel niet accepteert of na een paar weken overlijdt, zit de eigenaar met een rolstoel in zijn maag die door de fabrikant niet wordt teruggenomen. Wij kopen die rolstoelen op voor een schappelijke prijs en verhuren die voor twintig euro per maand voor onbepaalde tijd. En niet alleen aan Duitse herders, de rolstoelen zijn voor elke soort hond.”
Wat is het belangrijkste advies dat jullie als vereniging mensen willen meegeven?
“Dat je vraagt aan de fokker om de uitslag van een DNA-test gedaan door een dierenarts van zowel de teef als de reu. Ook is het belangrijk om de pups die verkocht worden, samen te zien met de moeder. Dan zie je direct of de hond bij de moeder hoort. En er zijn genoeg fokkers die via de regels fokken en die ‘schone’ pups verkopen. Een hond kan ook aan niet-erfelijke ziektes overlijden, zoals kanker, maar die erfelijke ziektes, die moeten we eruit zien te krijgen. En de karaktereigenschappen van de Duitse herder willen we juist bewaren. Een Duitse herder heeft een ongelooflijk goed en lief karakter.”
Mieke van Veen