Artikel Tanja De Man – Stoetman betreffende Hypofysaire Dwerggroei

Artikel Tanja De Man – Stoetman betreffende Hypofysaire Dwerggroei

Neurologisch probleem bij Dwergen
Recentelijk is er bij honden met hypofysaire dwerggroei een nieuwe aandoening gevonden die mogelijk verband houdt met de genetische afwijking. Een neurologisch probleem van de nekwervels. Dat dit zeer ernstige gevolgen heeft met mogelijk een plotselinge dood tot gevolg, blijkt uit onderstaand bericht van Tanja De Man-Stoetman, Stichting Saartje:

“Afgelopen dinsdag overleed plotseling onze 1 1/2 jaar oude Tsjechoslowaakse wolfhond Carinoso. Als voorzitter van Stichting Saartje (honden met hypofysaire dwerggroei) is het voor mij heel frustrerend dat wij dmv behandeling wel de levenskwaliteit van de hond kunnen verbeteren, maar dat we geen invloed hebben op de ontwikkelingsstoornis van de nekwervels waardoor we nu al 4 honden op jonge leeftijd zijn verloren (tussen 8 mnd en 3,5 jaar). Nog frustrerender is dat er nog volop dwerghonden worden geboren.

Toen vorig jaar de dwerg Faith neurologische problemen kreeg, heeft de faculteit diergeneeskunde een MRI scan gemaakt waaruit bleek dat de bovenste nekwervel bij (5 van de 5 gescande) dwerghonden zeer instabiel is. daardoor wordt het ruggemerg ingeklemd en ontstaat in ernstiger gevallen druk op de kleine hersenen. (NB. scans werden gemaakt van 1 Duitse herder, 1 saarlooswolfhond, en 3 tsjech.wolfshonden uit 2 verschillende lijnen)

Ook Carinoso had deze afwijking die hem dinsdag fataal werd. Bij een verkeerde beweging wordt het ruggemerg nog verder afgekneld en/of ontstaat zwelling in dit gebied. op deze plaats zit het uiteinde van de hersenstam die ademhaling en hartritme regelt, dus als daar iets mis gaat sterft de hond vrijwel direct.

Deze trieste gebeurtenis maakt nogmaals duidelijk dat het van het grootste belang is dat er geen honden met hypofysaire dwerggroei meer worden geboren. Dat is heel simpel te voorkomen door de fokdieren binnen getroffen rassen te testen op de afwijking dmv een genetische test. (zie voor meer info over dwerggroei en de test onze site www.stoethoeve.nl)

Helaas is de bereidheid onder fokkers, rasverenigingen en Raad van Beheer om te testen dan wel de test te verplichten tot nu toe bedroevend klein.

Ik hoop dat de dood van Carinoso kan bijdragen aan een snelle invoering van zo`n verplichting. Wij zijn als mens verantwoordelijk voor het fokken van een zo gezond mogelijke hond. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat er vanaf nu geen dwerghonden meer geboren worden”.

Tanja Stoetman, Voorzitter
033-4619622 / 06-20019160
saartje@stoethoeve.nl
www.stoethoeve.nl