Drs. Paul Mandigers, dierenarts-specialist, clinicus en onderzoeker neurologie en lid van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren, is afgelopen zomer verkozen tot bestuurslid bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Zijn aanstelling binnen de Raad is verrassend te noemen en geeft mogelijk een koerswijziging van diezelfde Raad aan : van kampioenshonden en een afstammingsbewijs (meer is de huidige stamboom simpelweg niet en biedt al helemaal geen garantie op een gezonde rashond) naar een betere gezondheid voor alle rashonden en een kwaliteitsdocument in plaats van het huidige afstammingsbewijs. 

In 2013 verzorgde drs. Paul Mandigers een lezing over degeneratieve myelopathie (DM) voor de Stichting en daarin werd duidelijk dat zolang er gefokt blijft worden met lijders en dragers de genmutatie in stand blijft en de aandoening DM binnen het ras dus ook in stand blijft. Deze erfelijke aandoening heeft een GISID-score van 12-14, is onomkeerbaar  en zorgt voor een zeer trieste lijdensweg voor en uiteindelijk euthanasie van de hond. 

Onderstaand de link waarin het interview met Paul Mandigers in Tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Gezelschapsdieren te lezen valt. 

https://www.linkedin.com/posts/paul-mandigers-27442029_activity-6598563275493916672-3nDm

Bron : Tijdschrift KNMvD

 

 

 

?????????????